Kiszone buraki , Zobacz prosty i dobry przepis.

kiszone buraki

Barszcz z kiszonych buraków

Dlaczego opłaca mi  się robić kiszonki?  Bo są to nasze SUPER FOODS. Wspomagają  florę jelitową. Zdrowie jelit z kolei wpływa na odporność, witalność, trawienie, a nawet podobno i naszą skórę. Zobacz Jak w prosty sposób robię kiszone buraki.

Kiszone buraki: Obieram buraki ze skórki i kroje w mniejsze części, aby łatwiej się mieściły do słoika. ( Na buraki używam słoików 1 litrowych, które wcześniej wyparzam ) Przygotowuje zalewę, czyli wodę z solą. Ja daję 1 łyżkę  soli, na litr wody. Używam wody przegotowanej, ostudzonej letniej. Warzywa wsadzam do słoika razem ze wszystkimi dodatkami. Zalewam wodą tak, by nie wystawały spod niej. Zakręcam.  Potrząsam słoikiem, by uciekły bąbelki powietrza, jeśli takie są.

Składniki których używam na kiszone buraki  to:

Buraki, ilość zależy od ich wielkości, najczęściej to 2

Przegotowana i wystudzona woda

1 Liść laurowy

Kilka kulek pieprzu kolorowego

3 Ząbki czosnku, obrane z łupki

Chrzan, jeden obrany z łupki  korzonek

Płaska łyżeczka soli

 

kiszone buraki

Kiszone buraki

Jak w prosty sposób i bardzo szybko robię

Barszcz z kiszonych buraków:

Do garnka z emalii wlewam  wodę,

Wrzucam  miseczkę pociętej natki z pietruszki i zagotowuję.

Pozostawiam do ostudzenia.

Gdy wywar z pietruszki  jest letni, wlewam zakwas z buraków i lekko podgrzewam.

Uważam, barszcz nie może się zagotować.

Powinien być zwyczajnie ciepły lecz nie gorący.

Dodaję  pieprzu do smaku.

Jem  z jajkiem lub uszkami.

W wersji nie wegetariańskiej  zamiast  ugotowanej wody z pietruszką dawałam  rosołu.

Smacznego