Trądzik różowaty – wpływ diety na stan skóry


Trądzik różowaty jest chorobą zapalną skóry, schorzenie jest nieuleczalne jednak za pomocą diety, farmakoterapii i odpowiedniej pielęgnacji można złagodzić jej objawy. Trądzik różowaty (rosacea) zazwyczaj uzewnętrznia się u osób powyżej 30 roku życia. Przypadłość ta cechuje się przewlekłym zapalnym stanem skóry, zmiany mogą pojawić się na twarzy szyi, dekolcie i uszach. Trądzik różowaty częściej występuje u kobiet, lecz mężczyźni też są, na niego narażeni choroba może, przebiegać łagodnie, umiarkowanie lub ciężko.

Choroba dotyka najczęściej osoby posiadające jasna karnację skóry oraz jasne włosy. Trądzik różowaty zaostrzają używki, ciężkostrawne pikantne potrawy, kwas nikotynowy, chlorowana woda oraz ekspozycja skóry na promienie słoneczne. Stres, palenie papierosów oraz niektóre leki (np. leki obniżające ciśnienie, duże dawki witamin B6 i B12) i zaburzenia endokrynologiczne (zaburzenia hormonalne) mogą przyczynić się do nasilenia lub wystąpienia zmian.

Wzmożona reaktywność naczyń, która objawia, się silnym napadowym zaczerwienieniem skóry twarzy może, być pierwszym sygnałem choroby. Rumień i teleangiektazje (poszerzone naczynka krwionośne) pojawiają się na środkowej części twarzy, mogą też pojawić się zmiany skórne w postaci grudek i krostek. W ciężkiej postaci tej choroby może dojść do przerostu i zwłóknienia gruczołów łojowych – w niektórych przypadkach doprowadza do przerostu ograniczonego (rhinophymy).

Zmiany degeneracyjne (rhinophyma) poddawane są leczeniu chirurgicznemu – za pomocą lasera lub noża chirurgicznego wycina się zmiany występujące na skórze. Leczenie to przeprowadzane jest sporadycznie przy dużych zmianach degeneracyjnych. Odpowiednio dobrane kosmetyki pielęgnacyjne, leczenie miejscowe (kremy, żele z antybiotykami), leczenie doustne oraz dobrze dobrana dieta pomogą zatrzymać rozwój choroby i ograniczyć zmiany pojawiające się na skórze.

Dieta przy trądziku różowatym powinna zawierać nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy występują w rybach morskich i owocach morza, tłuste ryby m. in. łosoś, makrela, śledź, dorsz, halibut, sardynki zawierają duże ilości tych kwasów – spożywanie ryb dwa razy w tygodniu zaspokoi dzienne zapotrzebowanie człowieka. Kwasy tłuszczowe omega-3 występują też w orzechach włoskich oraz nasionach: rzepaku, soi i lnu. Popularne oleje roślinne zawierają, kwasy tłuszczowe jednak są, to niewielkie ilości, ponieważ kwasy w kontakcie z powietrzem i światłem ulegają szybkiemu rozkładowi.

Witaminy A, C, E zwiększają odporność organizmu oraz przyspieszają regenerację skóry. Witaminy zawarte są w warzywach np. marchewce, dyni, papryce czerwonej, owocach cytrusowych, porzeczkach, agreście. Witamina E występuje w oleju z wiesiołka, oleju lnianym i oliwie z oliwek. Nasiona sezamu i słonecznika są bogate w witaminę E – sezam jest przyprawą znaną i stosowaną od dawna. Nasiona powinny być spożywane na surowo jako dodatek do sałatek i kanapek. Nasiona słonecznika neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie skóry oraz posiadają właściwości antynowotworowe.

Cynk zawarty jest w owocach morza: małżach, ostrygach, w mięsie wołowym, wątróbce, serze, pestkach dyni i w ziarnach sezamu – posiada, kompleksowe działanie na organizm ludzki a jego niedobór powoduje, kłopoty zdrowotne i problemy ze skórą. Cynk chroni organizm ludzki przed nowotworami i różnego rodzaju infekcjami, łagodzi stany zapalne skóry, pomaga w gojeniu różnego rodzaju ran i otarć. Posiada korzystny wpływ na włosy, skórę i paznokcie.

W diecie powinien znaleźć się też selen i mangan. Selen chroni organizm przed wolnymi rodnikami i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, wspomaga usuwanie substancji toksycznych z organizmu. Pierwiastek wspomaga funkcje ochronne skóry oraz chroni układ krwionośny przed zmianami chorobowymi. Mangan posiada korzystne działanie dla całego organizmu, bierze udział w wytwarzaniu barwnika skóry i włosów, wspomaga procesy trawienia oraz poprawia koncentrację i pamięć.

Dieta przy trądziku różowatym jest bardzo istotna i nie powinna zawierać ostrych przypraw: chili, pieprzu, curry, mocnej herbaty i kawy. Wódka, wino oraz piwo powodują, nasilenie zmian trądzikowych więc ich spożycie powinno, zostać ograniczone do minimum. W diecie należy też ograniczyć spożywanie wyrobów czekoladowych i czekolady, kakao oraz sera żółtego. Jedzenie typu fast food oraz żywność wysoko przetworzona posiada niekorzystne działanie na skórę i powinna zostać zastąpiona świeżymi produktami.

Osoby cierpiące na trądzik różowaty powinny unikać wszelkich substancji drażniących, które wzmagają podrażnienie i zaczerwienie skóry. Kosmetyki z acetonem i alkoholem, chlorowana woda, silnie perfumowane środki czystości i mentol to czynniki, które sprzyjają podrażnieniom. Wysiłek fizyczny, stres, emocje, gorące potrawy oraz promieniowanie słoneczne nasilają rumień i powodują większą wrażliwość skóry – unikanie tych czynników wpłynie korzystnie na kondycję skóry i pomoże powstrzymać dalszy rozwój choroby.